Светът очаква огромен технологичен напредък след 25 години, но по отношение на човешките права вървим много по-бавно. Това каза политологът от агенция "Галъп Интернешънъл“ Яница Петкова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя представи резултатите от глобално изследване на "Галъп Интернешънъл“ сред близо 60 000 души от 62 държави за очакванията на хората за бъдещето им.

Резултатите показват, че около 50 на сто от анкетираните смятат, че четиридневната работна седмица ще е факт след 25 години, докато 38% не вярват, че това ще се случи. Проучването показва, че основни фактори са образованието и доходите. "Тези, които са с по-високо образование и доходи, в по-голяма степен са склонни да видят това в бъдеще. По-развитите икономически държави смятат, че четиридневната работна седмица е постижима“, поясни Яница Петкова.

60% от запитаните смятат, че след четвърт век ще бъдем по-малко здрави. В същото време обаче ще бъдат заличени нелечими или труднолечими в момента болести като СПИН и детски паралич, например.

Навлизането на технологиите в живота ни става с все по-бързи темпове. В голяма част от ежедневието си ние комуникираме с някакъв вид технология, базирана на изкуствен интелект. Резултатите от глобалното проучване показват, че 46 на сто вярват, че след четвърт век факт ще бъдат и хуманоидните роботи. В източноазиатските страни процентът е дори по-висок – 68%, но в Южна Азия той е 28%. В Европа процентите са около 50, посочи Яница Петкова.

Дали жените ще бъдат напълно равноправни на мъжете след 25 години продължава да бъде спорно. "Около 68 на сто са съгласни, че жените ще получават същото заплащане като мъжете за една и съща извършена работа. Истината е, че повече са хората, които са убедени, че ще излекуваме неизлечими болести, отколкото хората, които смятат, че жените ще имат еднакви права с мъжете. Интересното е, че тези общества, които смятаме, че са по-консервативни, са по-убедени в еднаквото заплащане между мъже и жени, отколкото европейските, които вярват в това в най-малка степен – около 60 на сто“, обясни социологът.

Около 45% смятат, че браковете между еднополовите двойки ще бъдат регламентирани до 25 години, докато 44% казват, че това няма да се случи. "Това наистина разделят света. В Северна Америка 66 на сто казват, че те са право, в Европейския съюз – 61 на сто, но в южните части на Азия процентите са едва около 14, а в Африка – около 19. Това е въпрос, който не сме могли въобще да зададем в някои от държавите, защото не можем да си позволим да го зададем“, уточни Яница Петкова.