Сега е подходящият момент Борисов да официализира бащата на сглобката, защото политическият му опонент е атакуван и уязвим. Друг е въпросът, че тази сглобка не е едностранна и не само едната страна е участвала в нейното правене, така че и двете страни, които обясняват кой е бащата на сглобката би трябвало да понесат отговорност, ако смятат, че причината за нейното създаване е нещо, което следва да носи отговорност. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Яница Петкова от "Галъп Интернешънъл".

Според нея към този момент посланията, които отправят политиците е, че кампанията ще бъде по-скоро ожесточена борба за победа: "След това ще видим какви са възможните алтернативи. По отношение на ГЕРБ през последните две години наблюдавахме трансформация по отношение на тяхното позициониране в политическото пространство на страната - от партия, която е най-нежелания партньор до партия, която се позиционира като такава, която дава стабилност и отговаря за стабилната политическа ситуация в страната ни. От друга страна ПП-ДБ от основния фактор по отношение на борбата с корупцията и всички тези послания, с които те дойдоха на власт, а сега виждаме обвинения в това срещу което те самите се бореха".

Петкова отбеляза, че има трансформация в позиционирането на ГЕРБ и ПП-ДБ, но и на другите политически сили, които също участват в тази битка. По отношение на ДПС имаме опит за някакво прекрачване на тяхното традиционно пространство и обръщане към друг вид избиратели, което ще видим доколко успешно ще бъде и доколко не. Имаме нови политически играчи, но ситуацията не е много по-различна от гледна точка на водене на кампания. Макар че все още не сме навлезли в нея официално виждаме, че тя ще е по-скоро агресивна, черна и с компромати, а не толкова с идеологическо позициониране за отправяне на послания за политики и приоритети.

По думите й от политическата обстановка ще пострада най-много обществото, а от политиците по уязвими са ПП поради скандалите от последните дни и поради не много добре обяснената политическа ситуация.