XIX-то издание на фестивала "Симитлия – Древната земя на кукерите“ за поредна година събра на едно място ревностни пазители на традицията от цялата страна. В дефилето, което се проведе на стадиона в Симитли, участие взеха 29 групи, 11 от които от общинския център и малките населени места, предаде репортер на Агенция "Фокус“. 

Събитието, което е част от културния календар на Община Симитли, продължи над 8 часа и бе наблюдавано от хиляди зрители, които запълниха трибуните, за да могат да станат част от магията на кукерството и сурвакарството. 

Фестивалът "Симитлия – Древната земя на кукерите“ има конкурсен характер, като квалифицирано жури определи победителите в различните категории. Новото тази година е, че категориите бяха точно толкова, колкото са и участващите групи. Така, всички участници във фестивала си тръгнаха с награди, отразяващи най – доброто от тяхното представяне. 

Купите и статуетките бяха връчени от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, който пожела на всички здрава и успешна година и да продължават да бъдат все такива големи ревностни пазители на традицията. 

Тази година "Наградата на кмета на Община Симитли Апостол Апостолов“ отиде при групата на Брежани, която се отличава с уникални маски, каквито се правят само в симитлийското село. Специалната награда на Областния управител на Област с административен център Благоевград пък отиде в Трети квартал – Благоевград. 

Награди бяха връчени и в категориите "Най – игрива мечка“, "Награда за популяризиране на фолклорната традиция“, която отиде при финалистката в "Гласът на България“ Соня Михайлова. Групата на квартал "Ораново“ стана носител на купа в категорията "Пресъздаване на съвременен проблем“ със своята интерпретация на "Ваксинация срещу корупция“. Ръководител на тази група е председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, който е най – младият председател на местен парламент в България. Традиционно бяха дадени награди в памет на Васил Благоев, Виолета Айкова и Николай Кимчев. Отличия бяха връчени и в още няколко категории. 

Фестивалът "Симитлия – Древната земя на кукерите“ е едно от най – мащабните събития в Югозападна България. Следващата година се очаква да се проведе XX-то юбилейно издание, като кметът Апостолов обяви, че то ще се бъде на нова локация, която ще позволи по – добра организация.