Пожарът, който пламна сред сухи треви в Казанлък, се разраства и вече е достигнал до горите в Мъглиж, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Първоначално огънят е тръгнал северно от казанлъшкия квартал "Изток", но вече стига до мъглижкото землище.

В потушаването на пожара участват 80 военнослужещи от трите формирования в града с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. В последствие се включи и вертолет Ми-17, който излетя в 17.18 ч. от авиобаза Крумово.

Към този час се виждат огромни кълбета дим, които покриват няколко километра. По непотвърдена информация пламването на тревите е станало по време на учение, след като е бил взривен боеприпас. Военните невзривени боеприпаси, заради чието унищожаване е избухнал пожарът, са открити в землището на село Шейново. Задачата е била възложена на Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада, който е задействан днес да ги класифицира и унищожи. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване при спазване на всички мерки за безопасност.

В момента горят и сухи треви край казанлъшкото село Овощник. Засега няма опасност за хора и имоти, твърдят властите.

Рени АТАНАСОВА