"Предстои избирателите да кажат кой каква политическа тежест ще има в новия парламент. Няма да са лесни тези избори. При вчерашната регистрация в ЦИК казахме - никаква коалиция с ГЕРБ и ДПС и с това още веднъж показахме, че БСП е последователна в своята политика. В предстоящия парламент влизаме със самочувствие, защото бяхме социалния стълб и стожер и изпълнихме обещаното. Говорим за безплатни детски градини, повишени пенсии, повишени майчински за втората година и още много социални мерки." Това заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова в ефира на Nova News и апелира към българските граждани да видят кой какво е направил за тях през изминалите месеци, и тогава да вземат своето решение. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

"От април месец много ясно заявихме, че преговорите с "Газпром" трябва да бъдат продължени. Икономическата и газовата криза чукат на вратата и ние трябва да вземем реални мерки. Затова и едно от предложенията ни е да се продължат разговорите с "Газпром". Радвам се, че и бившите ни коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" вече са узрели за тази идея", коментира секретарят на ИБ на БСП за позицията на левицата във връзка с доставките на газ.

Вяра Емилова заяви, че БСП предлага основно четири мерки. "Едната е насочена към обикновените български граждани. Това е да се наложи мораториум върху цените на газта и тока за битовите потребители, за да могат българските граждани да покриват своите разходи. Тази мярка е успешна както за битовите потребители, така и за хората от бизнеса, за които предлагаме съответните компенсации. Държавата трябва да намира пари за нуждите на хората, а не постоянно да влизаме от избори в избори и да се харчат милиони, които вместо това могат да отиват за социални придобивки", добави още тя.

По думите й служебното правителство целенасочено маха кадри на БСП и се оказва, че изведнъж започват масови уволнения на знакови лица, които са работили за партията. "Интересното е, че работата на служебния кабинет е да възпроизведе честни избори, а ние ставаме свидетели на нещо различно. Обществото ни в момента няма нужда от поредното разделение, а с цялото си поведение в момента служебното правителство прави точно това", обобщи тя за поведението на правителството назначено от Румен Радев и подчерта, че с тези действия се връща модела на ГЕРБ и ДПС.

"Уставът на БСП казва, че всеки един, който влиза в изпълнителната власт като министър или министър-председател трябва да има санкцията на Националния съвет на партията. Въпросът тук е изцяло морален. Когато си бил до един човек, негов зам.-министър, работил си за реализирането на една политика - в следващия момент да се обърнеш и да застанеш срещу този човек, който ти е дал възможността да заемаш дадения пост", коментира в заключение Вяра Емилова за оставането на Димитър Данчев като зам.-министър в служебното правителство.