"Възраждане“ проведе пресконференция в БТА - София, на която съобщи, че политическата организация е подала сигнал до ДАНС, Прокуратурата и ЦИК, с който изисква да бъдат проверени IP адресите, от които са изпратени заявления за разкриване на секции в Турция.

В сигнала се изисква още да се провери от коя държава са подадени заявленията и дали това не е направено от един и същ IP адрес, има ли съвпадения в имената на лицата, посочени за контакт в заявленията. При установяване, че заявленията са подадени от територията на България, от "Възраждане“ искат проверка дали заявителят е преминавал границите на страната ни. Сигналът е провокиран от това, че на тези избори  в Турция има с 1/3 повече секции за гласуване.

След отпадането на ограничението за брой на избирателни секции в страни извън Европейския съюз, прието с промените в Изборния кодекс в 45-то Народно събрание, бе установено едно значително увеличение на броя подадени онлайн-заявления за гласуване в Република Турция, което като резултат доведе и до драстично увеличение на броя разкрити изборни секции в тази конкретна държава.

За сравнение - в предизборната кампания за парламентарните избори на 14.11.2021г. бяха подадени онлайн 21 844 заявления за гласуване в Турция, като нито едно подадено на място заявление на хартиен носител.

В резултат от горното, в Република Турция бяха открити общо 126 броя изборни секции. Гласовете в тях бяха общо 90 000, което ще рече средно по 714 гласа, подадени в една секция. За сравнение - на първите предсрочни парламентарни избори през 04.04.2021 г. гласовете от Турция бяха около  25 000.

В настоящата предизборна кампания бяха подадени онлайн с над 4 200 заявления повече от последните избори, или изразено статистически – с около 1/5 повече, а именно рекорден брой заявления за гласуване в Турция. Онлайн са подадени 26 019 заявления. Отново няма нито едно подадено заявление на хартиен носител.

Като резултат в Република Турция за предстоящите избори бяха разкрити рекорден брой секции - общо 166  секции, което е с 40 или с 1/3 повече, в сравнение с предходните избори. При положение, че по-голяма част от членовете на тези секционни комисии ще са от една политическа партия – ДПС, то очевидно може да се очаква и гласовете за една конкретна политическа партия – ДПС, идващи от Турция да се повишат средно с 1/3 в сравнение с миналите избори, когато за ДПС гласуваха в Република Турция над 87 000 души, или над 90% от общия брой подадени там гласове.

Въпреки желанието на "Възраждане“ да получи представители във всички 166 комисии, на политическата организация и е позволено представителство едва в 70. Представителите на "Възраждане“ в тези 70 секции ще направят всичко възможно да опазят честността на вота.

Показателно и притеснително  е, че това огромно увеличение е само и единствено за тази конкретна държава, с други думи - за сравнение не се наблюдава увеличение на заявленията, подавани от САЩ, Канада и т.н. в сравнение със заявленията, подадени онлайн на предходните избори.

Възраждане е в с номер 14 в бюлетината!

 Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!