Днес в 12:00 ч. на пл. "Народно събрание“ "Възраждане“ организира национален протест против приемане на еврото и за запазване на българския лев, съобщиха от пресцентъра на партия "Възраждане".

Според доклада на БНБ България не е готова за приемане на еврото. Въпреки това под натиск от Европейската комисия българските властимащи продължават да настояват страната ни да стане част от Еврозоната.

Очевидно, че въвеждането на еврото трябва да изглежда като събитие, което целия български народ приема с радост и за да бъде постигнат този ефект е предвиден ресурс от 10 млн. лв. за пропагандна кампания. Припомняме, че преди няколко месеца "Възраждане“ оповести тайна комуникационна стратегия на Министерството на финансите, която беше изготвена преди да бъде направен икономически анализ за ползите и вредите от въвеждане на единната европейска валута в страната ни. Това превръща иначе професионално изготвената стратегия в пропаганден план, който не работи в полза, а в заблуда на българския народ.

За съжаление, ако към момента бъде въведено еврото в страната ни, то няма да доведе до влизането ни в така наречения "клуб на богатите“, а би могло да доведе единствено до още по-голямо обедняване на българския народ поради шоковата инфлация, която се наблюдава във всички страни в първите години от влизането им в еврозоната. Като особено висока инфлация се наблюдава по отношение на стоките от първа необходимост.

Ако въведем еврото сега, България ще загуби целия си монетарен суверенитет, което означава че ще се откажем завинаги от това сами като държава да определяме паричната си политика. Страната ни няма да имат равен глас при взимането на решения в еврозоната, защото в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) държавите са разпределени в 3 групи на влияние. България ще бъде в трета група и ще има право на половин глас спрямо водещите държави. Българската народна банка ще загуби инструментите, с които може да противодейства на негативни влияния от паричната политика на ЕЦБ.

Икономиката на България е интегрирана с тази на Европейския съюз (ЕС), съответно проинфлационните политики се прехвърлят към нас. С влизането в еврозоната тези инструменти се отнемат от БНБ и България остава изцяло незащитима от неподходяща проинфлационна политика, идваща от ЕЦБ.

Икономиката на България е интегрирана с тази на Европейския съюз (ЕС), съответно проинфлационните политики се прехвърлят към нас.

Веднъж влязла в еврозоната, страната ни няма да може да излезе оттам, защото механизъм за влизане има, но няма такъв за излизане. България е изправена пред съдбоносен избор, който по-голямата част от българските политици желаят да направят вместо българския народ. Никой няма право да решава вместо поколения българи, които ще бъдат засегнати от подобно решение.

С влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, тогавашните управляващи са се съгласили да приемем и общата единна валута "евро“, отново без знанието и без никой да пита българския народ.

България е страна по договора от Маастрихт, но това, което правителствата до днес скриват, е факта, че всяка държава, страна по този договор, има право да реши кога и как да приеме общата валута евро. Според тази част от договора България може да приеме еврото съвсем хипотетично днес или след 500 години. Никой не ни задължава да направим това в настоящия момент, в който инфлацията е висока, а икономиката ни нестабилна. Бързането на последните няколко правителства, управлявали България, е необосновано и единственото логично обяснение за него е натискът от ЕЦБ.