Тази седмица на първо четене с мнозинство беше приет законопроектът на "Възраждане“ за промени в чл. 343 на Търговския закон, съобщават от пресцентъра на партията.  Той предвижда възможността при кражба на лизингов автомобил, който е застрахован за такъв риск, ползвателят му да не губи сумата на самоучастие и вноските.

Сега застрахователите възстановяват сумата на собственика на автомобила, който е лизингодателя. Така, реално ако ползвате лизингов автомобил с клауза в договора за изкупуването му, то вие плащате застраховката и поемате риска на лизингодателя, а ако сте жертва на кражба не получавате дори сумата, която сте внесли по този лизинг като вноски и сума на самоучастие.

Нещо повече, в допълнение покривате и всички други разходи на лизингодателя, а договорът се прекратява занапред. Дори ако автомобилът бъде върнат на лизингодателя, то това става след като вашите отношения с него вече са прекратени.

Това е поводът "Възраждане“ да внесе законопроект, който е в полза на българските граждани, които все още изплащат автомобилите си, а целта на законопроекта е да бъде спасена сумата на самоучастието за ползвателя в случай на кражба или пълно погиване на вещта, когато колата е застрахована за подобни рискове.

Законопроектът беше защитен в пленарна зала от адв. Петър Петров - народен представител от "Възраждане" и въпреки продължителните дебати беше приет на първо четене с почти пълно единодушие, като не беше подкрепен единствено от "Продължаваме промяната“, които очевидно подкрепят сегашното положение - ползвателят на колата да плаща, а накрая лизингодателят да бъде обезщетен напълно при евентуална кражба.

Предстои този приет на първо четене законопроект отново да бъде обсъден в комисии и да влезе в пленарна зала за гласуване на второ четене, след което се надяваме да бъде приет, а всички партии в Народното събрание да гласуват за него, за да започнат да се приемат законопроекти в полза на българските граждани, какъвто е този.