На 31 август, сряда, с благословението на Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий, по молба на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, в престолния на Видинска епархия град Видин ще бъдат донесени частици от мощите на Св. Лука Симферополски / Кримски, Войно-Ясенецки/ e един от най-почитаните светци на Православната църква, просияли през 20 век.

Светите мощи ще бъдат посрещнати в катедралния храм "Св. вмчк Димитър", в гр. Видин в 17 ч. След това ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение.

На 1 септември, четвъртък – Начало на Църковната нова година, в храма ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Св. мощи ще останат за поклонение в храма през целия ден.

На 2 септември, мощите на Св. Лука ще бъдат донесени в болничния параклис, посветен на Св. Петка Търновска и Св. Лука Симферополски, където от 08:00 ще бъде отслужено Утринно богослужение, а от 09:30 св. Божествена Литургия, предстоятелствана от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

Светите мощи ще пребивават във Видинска епархията до 11 септември.

"За всички нас в град Видин и Видинска епархия посещението на свети Лука, чрез неговите свети мощи е велика милост. Като архиерей и велик изповедник, претърпял множество гонения и големи изпитания за вярата и като всеотдаен лекар-хирург, който винаги е бил отзивчив към страданието на човеците, Св. Лука е придобил голямо дръзновение пред Бога да се застъпва за човеците в техните скърби.

Любовта към Бога и човеците, която светецът засвидетелства през целия си живот е преобразила и преобразява живота на неизброимо множество хора. Нека се съберем заедно в храмовете през тези дни и отдадем дължима почит на един велик Божий угодник, да се зарадваме и прославим Бога, Който е дивен в Своите светии" - се казва в съобщение на Видинската света митрополия.

Никола Петков