Работна среща на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с Н. Пр. Мигел Алонсо Берио - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в София, се състоя днес в Министерството на вътрешните работи.

По време на разговорите министър Стоянов даде висока оценка за двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи. Отправи пожелания за успешен мандат в България на Н. Пр. Мигел Алонсо Берио. Калин Стоянов благодари за твърдата и последователна подкрепа на Испания в дългия процес по приемане на страната ни в Шенген и изрази очакване за определяне на дата до края на годината за отпадане на контрола по сухоземни граници. Министърът посочи, че към момента има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск, което е в резултат на предприетите от страната ни действия.

Н.Пр. Мигел Алонсо Берио сподели високата оценка за съвместната работа, и изрази голяма удовлетвореност, че взаимоотношенията между двете страни са интензивни, със съдържание и базирани на доверие.

Двете страни обмениха мнения относно предизвикателствата по всички линии на борбата с организираната престъпност – наркотици, трафик на хора, пране на пари, трафик на оръжие, културно-исторически ценности. Бяха обсъдени възможностите за разширяване на професионалния обмен на опит в области като намаляването на пътния травматизъм, охрана на масови мероприятия и борбата с корупцията. Изразиха готовност постоянната комуникация по въпроси от взаимен интерес да продължи.