Задържан е мъж, управлявал МПС под въздействието на наркотични вещества, държащ в автомобила си огнестрелно оръжие без разрешително и няколко вида наркотични вещества, информира ОДМВР -Търговище.

Същият е установен в гр. Попово в хода на проведена специализирана операция за противодействие на конвенционалната престъпност.

В хода на проведена на 26.02.2023 г. на територията на област Търговище полицейска акция с цел противодействие на конвенционалната престъпност, около 05,41 ч на ул. "Керамик" в гр. Попово е бил спрян за проверка лек автомобил "Мерцедес Е 200" с варненска регистрация, собственост и управляван от 29-годишен правоспособен водач от гр. Попово. По надлежния ред – със специализирано техническо средство "Drager Drug Test 5000", е установено, че същият управлява автомобила след употреба на наркотичните вещества метамфетамин, амфетамин и канабис-25. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване.

При извършени последващи процесуално-следствени действия "Претърсване и изземване" в управлявания от него лек автомобил са установени огнестрелно оръжие и боеприпаси, които водачът е държал, без да има съответното разрешително за това. От автомобила са иззети газов револвер "Blow Magnum", преработен за стрелба с огнестрелни боеприпаси, и 29 броя патрони за газово оръжие, преработени в огнестрелни.

В хода на извършените процесуално-следствени действия е установено още, че 29-годишният държи в автомобила си и няколко вида наркотични вещества – 20,47 грама суха тревиста маса, която при полеви тест реагира на наркотичното вещество канабис; 1,04 грама прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин; 1,37 грама бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетамин, и 4 таблетки, реагиращи на наркотичното вещество екстази.

Оръжието, боеприпасите и наркотичните вещества са иззети по надлежния ред.

Водачът на автомобила е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая са започнати три бързи полицейски производства - по чл. 343б, ал. 3; по чл. 354а, ал. 3, т. 1, и по чл. 337 от Наказателния кодекс. Работата по тях продължава под ръководството на прокуратурата.