Външно министерство би подкрепило замразяването на активите на Россотрудничество, включително банкови сметки, от страна на компетентните ведомства в Република България. Това заяви министърът на външните работи Мария Габриел по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос, поставен от ПП-ДБ, дали Руският културен-информационен институт може да бъде закрит , предаде репортер на "Фокус"

"България се придържа към общата външна политика по линия на Европейския съюз по линия на санкциите и досега подкрепяла всички 13 санкционни пакета спрямо Русия", заяви външният ни министър. 

Тя коментира, че за да бъдат всички санкции ефективни, трябва да се прилагат и да се следи за това да не се намират начини за заобикалянето им. 

"България на национална основа като член на ЕС и НАТО предприема активни действия по противодействие на хибридните заплахи, включително на коренно променената среда за сигурност", обяви тя.

Габриел каза още, че българското МВнР изразява последователна позиция за приемането на нормативен акт, който ясно да посочва какви са правомощията и отговорностите на отделните институции по прилагането на мерките срещу Русия.