Приемането на два закона - за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и за реформа в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ще помогнат на България да получи "да" за членство в Шенген от Нидерландия. Това увери министърът на външните работи Николай Милков, предaде репортер на "Фокус"

По отношение на Нидерландия МВнР има сериозни функции. "Там нещата биха могли да се случат с наша помощ, но главната отговорност от тук нататък е в парламента. От редицата закони, които нидерландската страна поставяше като предусловия, те бяха сведени основно до два - за отчетността на главния прокурор и другият е за реформата на КПКОНПИ. Те трябва да се приемат и това би отворило пътя за положителен доклад на ЕК и промяна в преценката на Нидерландия", категоричен е той.

"Ние създадохме рамка и имаме алгоритъм за действие за влизане в Шенген. Има ясна формула за действие, която просто трябва да бъде изпълнена със съдържание. Наясно сме как да изглежда доклада и какво трябва да съдържа така, че когато се направи, Нидерландия да не може да каже "това и това липсва", подчерта министърът.

"Има възможност през есента, ако всичко това се случи, България да получи членство в Шенген", категоричен бе той.

По отношение на Австрия ситуацията е различна, там по-голяма роля има МВР, отбеляза Милков.