Министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) подчертаха силния ангажимент на общността за подкрепа на Украйна по всички направления, включително с предоставянето на макроикономическа помощ, хуманитарна помощ, съдействие за подготвеност за зимния сезон, военна помощ на украинските въоръжени сили по линия на Европейския инструмент за мир и др. Това съобщиха от Министерството на външните работи на България.

По време на редовното месечно заседание на Съвет "Външни работи“, което се състоя днес в Брюксел, служебният външен министър Николай Милков информира колегите си за решението на Народното събрание да бъде оказана военна помощ на Украйна. На 3 ноември 175 депутати в българския парламент гласуваха "за" изпращането на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.

Външните министри на страните от ЕС обсъдиха продължаващата руска агресия в Украйна

Външните министри на страните от ЕС обсъдиха днес продължаващата руска агресия в Украйна, възможностите за по-нататъшно ангажиране с държавите от Западните Балкани и нестабилността в региона на Големите африкански езера. Съветът одобри стартирането на дейността на военната ОПСО мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Украйна (EUMAM), която ще консолидира усилията за обучението на въоръжените сили на Украйна в тясна координация с партньорите.

Министър Милков акцентира върху необходимостта от ефективно противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи. Министрите обсъдиха и подвеждането под наказателна отговорност на извършителите на международни престъпления в Украйна, както и продължаването на работата по нови ограничителни мерки. В заседанието се включи по видео връзка и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Преди заседанието министрите се срещнаха и с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская, която ги запозна с последните развития на политическата обстановка в страната.

Сред акцентите на заседанието беше засилването на ангажимента на ЕС с държавите от региона на Западните Балкани по линия на външната политика и сигурността. Фокусът на дискусията беше поставен на последните развития в региона, напрежението между Сърбия и Косово, изборите в Босна и Херцеговина, политическата обстановка в Черна гора, засилването на кибер атаките в региона.

Изразена беше широка подкрепа за препоръката на Европейската комисия за предоставяне на Босна и Херцеговина на статут на страна кандидат за членство в ЕС, както и за визова либерализация за Косово.