Вторият мандат за съставяне на правителство изглежда, че е изчерпан преди още да е бил връчен. Днес ДПС очакваше да получи отговор на поканата, отправена към всяка една политическа сила за разговори за съставянето на редовна власт. 

Първи от "Има такъв народ" заявиха още в началото на деня, че няма как да подкрепят кабинет с мандат на ДПС. Те отново подчертаха готовността си да получат папката с третия, като поставиха на първо място политиките и целите на един бъдещ експертен кабинет пред разговора за имената на министрите. 

Втори отказ дойде от "Възраждане". Четвъртите в парламента категорично казаха, че няма да дадат подкрепата си за правителство с мандатите на ГЕРБ-СДС и ДПС. Цончо Ганев призова за обединение на всички останали политически сили плюс независимите депутати, така че 50-ия парламент все пак да може да изпълни основната си задача и да излъчи редовен кабинет. 

Този път обаче от "Възраждане" заявиха, че от коалицията ПП-ДБ единствено "Продължаваме промяната" заявяват, че не искат да участват в такава управленска конфигурация. Припомняме, че в предните дни "Възраждане" определиха третата политическа сила като "ключът" за едно бъдещо правителство.

Малко след тях от ПП-ДБ направиха официален отказ да се явят на разговори с ДПС. В мотивите си председателят на групата Николай Денков заяви, че "липсват ключови приоритети" като върховенството на закона, борбата с корупцията, реформата на съдебната система, реформи в регулаторите и други.

Последни от БСП също изпратиха официално писмо до ръководството на парламентарната група на ДПС, с което отхвърлиха предложението за разговори. От левицата заявиха, че намират изход от политическата криза с третия мандат като се състави "надпартиен експертен кабинет на националното съгласие".

Бившите депутати на разпадналата се група "Величие" не са коментирали дали биха дали подкрепата си за мандатите. Там остава неясно дали би могла да бъде получена частична подкрепа за евентуално правителство.  

Така втория мандат изглежда, че е изчерпан още преди да е бил връчен. Все още няма яснота кога държавният глава Румен Радев ще реши да го връчи. Днес вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че президентската институция ще избере най-подходящата дата за неговото връчване. От президентството следят политическата ситуация, за да вземат решение коя партия има най-големи шансове за сформирането на редовно правителство при раздаването на третия мандат.