Вторични трусове след силното земетресение днес в Румъния бяха усетени във Видинско и други крайдунавски населени места в Северна България. Жителите са силно уплашени и се канят да спят в колите си или на открито на палатки, информира Meteo Balkans. Земетресението, регистрирано по-рано днес в Румъния, е било усетено във Видин, София, Враца, Монтана и много други градове.

Това земетресение няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, защото става дума за различни разломи без пряка връзка между тях, уточниха от Института. Двадесет минути след силният трус в същия район е последвал вторичен от 3 по Рихтер, отново на дълбочина 15 км. 

"Беше силен трус за няколко секунди. Чувствах се страшно и странно на фона на случилото се в Турция", "Креслото се премести с мен", "Леглото и вратите на гардероба вибрираха", споделят пред сайта Зиаре жители на Сибиу, които са усетили земетресението. За момента няма постъпили молби за помощ от пострадали граждани, информират от Института за спешни ситуации на окръг Горж.

Най-силното земетресение в Румъния е трусът във Вранча от 7,2 по Рихтер на 4 март 1977 г., припомня в. "Адевърул". Земетресението продължава под минута, но жертвите са над 1500. Най-големи тогава са щетите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две сгради в столицата са напълно разрушени, други 130 са сериозно повредени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените - 11 300.

Вранча е най-активната сеизмична зона в Румъния. Трусът от 1977 г. е бил на дълбочина около 100 километра, а ударната вълна е усетена на Балканите. Засега няма информация за щети и пострадали и в България, освен силно уплашени хора. Читатели на Meteo Balkans от Враца, Видин, Лом, Козлодуй, описват труса от лек до среден. Продължителността му била между 5 и 10 секунди.