Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, както и хората на между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за хепатит B и  C. Това е възможно с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. Това стана ясно по време на пресконференция на Български лекарски съюз, информират от съюза.

Досега това беше възможно само за вируса на хепатит B.  На всеки 5 години, лицата на възраст между 40 и 60 г. имат право на безплатно изследване за двата вирусни хепатита, като направление за това се дава от общопрактикуващия лекар.  

Новите изследвания са безплатни за пациентите и са част от така важната профилактика на населението. Дава възможност и за изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, отново веднъж на 5 г., в рамките на профилактичните прегледи при личния лекар за хората на възраст 20-65 години.

С въвеждането им в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, включително и такива на черния дроб и отделителната система.

"Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност, защото хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. За съжаление у нас 87 000 са заразените с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват", това заяви проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.  

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди.  

Как ще се провеждат новите безплатни изследвания за хепатит разясни д-р Гергана Николова: "След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С". 

Тя допълни, че ако резултатът е положителен, пациентът  трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия.