От началото на 2022 г. контролните органи на ИА "Главна инспекция по труда" са издали 9667 бр. разрешения за започване на работа на непълнолетни лица.

Наблюдава се ръст спрямо същия период на миналата година, когато разрешенията са били 6643 бр. Сред малкото задължителни документи, които работодателят трябва да представи, за да получи разрешение да наеме непълнолетно лице, е и оценка на риска на работното място, с което се цели да се докаже, че юношите ще работят в безопасна за тяхното здраве среда.  Непълнолетните лица си намират работа най-вече в секторите търговия, ресторантьорство и хотелиерство.

Това показва мащабно изследване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EА-БЗР), фокусирано върху свързаните с работата мускулно-скелетни смущения през периода 2018 - 2021 година. Целта е да бъдат използвани в общоевропейската кампания "Здравословните работни места облекчават товара 2021 - 2022 г., координирана от EА-БЗР.

Всеки втори работещ младеж страда от мускулно-скелетните смущения. 45% от работниците под 25 години страдат от едно или повече мускулно-скелетни смущения (МСС). Около 1/3 е делът на младежите на пазара на труда, които се оплакват от болки в гърба, а всеки четвърти от тях изпитва мускулни болки в долната част на крайниците. За сравнение при работниците над 50 години 67% от анкетираните казват, че имат едно или повече МСС. Половината от тях казват, че се оплакват от болки в гърба, а 38% - в долната част на крайниците.

Предвид резултатите от проучването от европейската институция апелират превенцията на мускулно-скелетните смущения да започне още от училище.

Според Агенцията изследването показва, че има относително висок дял на разпространение на МСС сред децата и юношите. Отбелязва се, че основна причина за това е продължителното седене, особено при неправилна стойка, при което се засяга долната част на гърба, това от своя страна води до болки и мускулно-скелетните смущения.