В  Деня на българския лекар – 19 октомври, на официална церемония ще бъдат обявени носителите на приза "Лекар на годината" за 2022 година, съобщават от Българския лекарски съюз.

Наградите на Съюза за принос в медицината се връчват в пет категории:

"Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност"; "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники"; "Ти си нашето бъдеще" – награда за младите медицински надежди на България; "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация"; "Лекар на годината 2022 г."

Десетки номинации на заслужили лекари са изпратени до Български лекарски съюз по време на процедурата по номиниране, която приключи на 30-ти септември. Комисия, включваща представители на ръководството на БЛС разгледа предложенията и избра победителите. С най-голяма тежест при класирането са номинациите, подадените от Регионалните лекарски колегии. 

Президентът Румен Радев, омбудсманът проф. Диана Ковачева  и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев са сред официалните гости на церемонията. Тя ще се състои от 19.00 часа в Националния историчски музей, уточняват от БЛС.