Заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в отбелязването на 110-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС) днес.

"Гордея се с Вашата силна мотивация, решителност и мъжество, с които преодолявате трудностите и успешно изпълнявате отговорните задачи по гарантиране на въздушния суверенитет и сигурност на Родината“, се казва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов към военнослужещите от ВВС. "С безупречната си служба, всеотдайност и професионализъм Вие всекидневно доказвате, че сте достойни наследници на знаменитите български офицери, положили началото на бойната ни авиация. Благодарение на усърдната работа на всеки един от Вас и днес, 110 години след първия боен полет, българската авиация печели уважението и възхищението на обществото ни“, казва още министър Стоянов в поздравлението си към военнослужещите.

"Вашият стремеж за развитие, упоритост и борбеност за постигане на целите и задачите са залогът, че Военновъздушните сили ще продължават да дават своя достоен и значим принос към националната и колективната сигурност“. С тези думи се обърна началникът на отбраната към личния състав на ВВС.

Той бе категоричен, че настоящата кризисна военнополитическа обстановка води до голямо натоварване на всички военнослужещи от Българската армия. "От началото на войната в Украйна ВВС повишиха готовността на подразделенията за наблюдение и противовъздушна отбрана. Работи се активно по отношение на нарасналите изисквания към ръководството, координацията и контрола на въздушното пространство. Изпълнява се дежурство по Air Policing, въпреки недостатъчния нальот“,

изтъкна адмирал Ефтимов. Той подчерта усилията на ВВС в поддръжката на техниката в летателна и експлоатационна годност.

"Превъоръжаването и модернизацията на авиационните платформи е тема, която сериозно привлича обществения интерес и по която ние – военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, работим непрекъснато“, заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов акцентира и върху необходимостта от развитието на системите за радиолокационно разузнаване и противовъздушна отбрана.

Заместник-министър Граматикова и адмирал Ефтимов наградиха военнослужещи от ВВС за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. По-рано днес те почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание