Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната днес, 10 август. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово.

В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Димитър Стоянов, министър на отбраната от състава на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, встъпи официално в длъжност днес, 2 август. В зала "Тържествена“ на Министерството на отбраната той прие поста от досегашния министър Драгомир Заков в присъствието на ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия, директори на дирекции.



"Приемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна. Убеден съм, че българските Въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитета и териториалната цялост на страната. Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия“, подчерта министър Димитър Стоянов.

Като основна задача пред своя екип той посочи работата по модернизационните проекти на Въоръжените сили и документалната подготовка, която може да бъде извършена без действащ парламент. Сред важните проекти той открои този за нов боен самолет, за бойна машина на пехотата и др. "Очаква ни подготовка на бюджет за следващата година. Нашата роля като политическо ръководство на Министерството на отбраната е да постигнем 2 % за отбрана от БВП още през 2023 г., за което са водени разговори със служебния министър на финансите“, посочи министър Стоянов. По думите му - ще се работи и за създаването на целеви фонд за отбрана, където да се натрупват нереализираните средства през всяка година. Продължава ежедневната бойна подготовка на формированията и предстои есенно-зимната подготовка на техниката, посочи още министър Димитър Стоянов.

"По никакъв начин няма да политизирам Българската армия. Българската армия е стожер на държавността. Очаквам от висшия команден състав пълно съдействие и заедно да постигнем поставените цели“, подчерта министър Димитър Стоянов.

Той благодари на екипа на досегашния министър Драгомир Заков за свършеното до момента. "Оставяме добро наследство за кратките месеци, в които моят кабинет беше в Министерството на отбраната. Благодаря на колегите за упоритостта и всеотдайността, както и на висшия команден състав за отличното взаимодействие. Оставам с огромно уважение към всички военнослужещи и тяхната достойна професия в защита на Отечеството. Без добре оборудвана, силна и мотивирана армия, няма как да има сигурност“, подчерта Драгомир Заков.

По традиция досегашният министър на отбраната Драгомир Заков подари икона на Свети Георги на своя наследник Димитър Стоянов.

Заместник-министри на отбраната ще бъдат Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.