F-16 е много добър самолет. Това заяви във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде репортер на "Фокус". Така той опроверга редица мнения, че този боен самолет вече е морално остарял. Факт е, че много държави го поръчаха след нас, допълни военния министър.

Припомняме, че България поръча 16 броя F-16 oт САЩ за над 4 млрд. лева. Вече 6 от изтребителите са в производство. Очаква се първите от тях да пристигнат следващата година.

Военният министър е във Варна, където заедно с министър-председателят присъства на откриването на Центъра по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на ВМС, ВВС и силите за специални операции на Българската армия.

Образованието е във фокуса на военното ведомство, категоричен е министър Тагарев.

Той допълни, че към момента, заради бюджета, е отпаднала вероятността нашата страна да закупи подводница. Последната такава бе "Слава", която бе "пенсионирана" през ноември 2011 г. На 29 ноември 2019 г. подводницата е пребазирана в пристанището в Белослав, в близост до Музея на стъклото, а от август 2020 г. е превърната в музей и е отворена за посещения.

От думите на министър Тагарев стана ясно, че се подготвя противоминно учение между трите НАТО-вски държави в Черно море - Румъния, България и Турция. Целта е да бъде подпомогнато корабоплаването и икономическите морски връзки в черноморския басейн.

Във Варна министър Тагарев говори и за новия началник на Морско училище. Мандатът на сегашния - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, изтича през октомври тази година. Няма решение кой ще го замени, обясни военният министър.

Относно притесненията на редица политически формации, че се подготвя голямо учение на Алианса, което ще се проведе и на територията на България, той обясни, че военни игри наистина ще има, ще участват и наши бойци, но те няма да бъдат разиграни у нас.

Не се притеснявам от ротацията в кабинета, каза накрая министър Тодор Тагарев.