Към министерство на отбраната няма подадена информация за мобилизирани български граждани в Русия. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Стоянов коментира мобилизацията, която тече в Русия и нуждата от свикване на Консултативен съвет по национална сигурност.

"Консултативен съвет по национална сигурност може да бъде свикан само при работещо Народно събрание. Може да бъде свикан съвет но Национална сигурност към Министерския съвет, но засега няма такива индикации. Мобилизацията е един дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не от днес за утре. Това е процес, при който не е въпрос да облечеш един човек в униформа и да му дадеш оръжие, има време за подготовка, сформиране на съответното формирование, подготовка на формированието и чак тогава отива да изпълнява съответната задача", каза Стоянов.

"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната", посочи още той.

Министър Стоянов заяви, че България ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия, ако такива бъдат одобрени.

"Страната ни ще следва единната европейска позиция и в този случай нови санкции ще бъдат подкрепени", категоричен бе вътрешният министър. 

Нели СТАВРЕВА