Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на майор Валентин Терзиев, съобщават от държавното обвинение.

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

С деянието си Методи Орлов не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение "Подписка“.