Противоборството между представителите на властта в страната по темата Украйна продължава. Днес президентът Радев наложи вето върху решението на Народното събрание за изпращане на 100 БТР към Украйна.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. 

"Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", заявява държавният глава

Реакцията бе мигновена – първо, новият председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи ветото като "срам". Той намекна, че действията на държавния глава отклонявали България от евроаталантическия й път и отваряли възможност за Путин.

"Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път  - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят“, категоричен бе Пеевски.

Малко по-късно премиерът също коментира ветото на Радев, но в по-умерен тон. "Ветото ще бъде преодоляно", каза той, без да дава оценки на президентското решение.

Двете най-големи политически сили в страната, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, също изразиха своята позиция. ГЕРБ определиха решението на президента като неадекватна, те смятат, че с действията си Радев разделя институциите в страната. От ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира, че основанията за забраната са абсолютно несъстоятелни.

От опозицията "Възраждане" и БСП застанаха твърдо зад ветото на президента. От левицата смятат, че техниката може и трябва да бъде използвана от различните структури, гарантиращи реда и сигурността в страната.

От ИТН запазиха мълчание.