Днес отбелязваме 120 години от смъртта на революционерът Гоце Делчев. В църквата "Св. Спас“ в Скопие пристигна президентът на Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, министърът на външните работи Оливер Спасовки, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, делегация от парламента на Македония, педвождана от председателят Горан Мисовски.

На гроба на Гоце Делчев дойде и неговият внук – диригентът Христо Христов, предава "А1оn.mk“.

Ето какво каза той: "Това е тежък ден, ден на смъртта и ден, за който е била платена много висока цена. Цената на живота и свободата, което е най-скъпото нещо на света“.

"Това е смърт на един млад човек, който е платил с живота си свободата на всички нас. Ние сме родени, за да бъдем свободни, желая на всички да сте живи и здрави. Гоце Делчев се бореше за свободата на хората. За тези, които тогава са били живи, той се е борил за тях да не бъдат роби, а да имат човешки живот. Това е голяма трудност, вероятно македонците трябва да продължат да се борят за свободата си, каза Христов, като избягваше да каже дали Гоце е македонец или българин.

Диригентът е разочарован от това, което вижда в двете страни, което е напълно противоположно на известната мисъл на Гоце Делчев, че "той вижда света като поле за културна конкуренция между народите“.

"Не, това, което виждам, е точно обратното на неговата мисъл. Днес аз, моето лично желание беше да направя мирен и културен проект, включващ музиканти от двете страни и да изпълня националните химни на двете страни, но също така да изсвиря нещо от последната част от деветата симфония на Бетовен, "Ода на радостта“, която всъщност е химнът на Европа“, каза той.