"Съжалявам, че през всичките години, когато Комисията по хазарта е допускала такова поведение на организатори на хазартни игри, тази информация по никакъв начин не е стигала до мен, за да мога да взема по-навреме корективни мерки", каза в Аудиокаста " Това е България" на "Фокус" Владислав Горанов,  дългогодишен финансов министър,  в отговор на въпроса дали съжалява, че като финансов министъра огласява проблема с несъбраните 700 000 000 лвева такси от организатори  на хазартни игри, което след това се превръща в основното обвинение към него, че го е поръчал и протежирал.

"Дотолкова, доколкото в края на 2019 година пристигна един сигнал, адресиран и до министъра на финансите, и до прокуратурата, и до други правоохранителни органи, аз нямах друг избор, освен да възложа финансова инспекция на Комисията по хазарта, за да се установи действителен ли е проблемът", доуточни Горанов, като допълни: "За съжаление се оказа, че години наред Комисията по хазарта и организаторите на хазартни игри са прилагали некоректно закона и в тази посока са и решенията на съдилищата в България, с които се установяват тези задължения към към фиска. Друг е въпросът, че естествено защитната теза на страните може да бъде всякаква, но обективно Законът за хазарта в частта свързана с облагането на хазарта не е променян от самото съществуване на новия Закон за хазарта от 2012 година", допълни Горанов.

Бившият финансов министър коментира и скандала със списъка "Магнитски"2, в който попадна и неговото име, както и незаконния му арест, влязъл в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. 

"Вижте, първо всеки, който се захваща с политика, трябва да има едно на ум, че част от гражданските му права като цяло са намалени. Той е публична фигура, той е пред очите на хората, всяко негово действие и бездействие се оценява от хората. Така че с времето човек трябва да се настрои, ако иска да участва активно в политиката. Иначе, тази глупост, която направиха тогава от правителството на Кирил Петков, ще си остане емблематичен пример за политическа инфантилност – да арестуваш лидера на опозицията, и то незаконно, нещо, което само показва незрялост и липса на политически опит и на човешки инстинкти", категоричен е Горанов, който по думите му, се чувства политическка жетва по отношение на незаконния му арест.

Цоня СЪБЧЕВА