"За година и половина служебни правителства и редовното правителство на Кирил Петков дефицитът се натрупа и е двуцифрен, но в милиарди“.

Това заяви в предаването "Лице в лице“ бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

"Медицината е описала добре състоянието, в което се опитваш да бягаш от реалността. Предлагам на Асен Василев да покаже къде могат да се свият разходите. Капиталовите разходи в следващия бюджет са от Плана за възстановяване и устойчивост. Ако искаме да ги махнем, това означава, че няма да усвояваме“, допълни той.

"Всички партии да изхождат от позицията "наиграхме се“. Ако се внесе един проект на държавния бюджет, да се запазят политиките и нищо да не се променя. В противен случай ще се стигне до наддаване с популизъм“.

Според него в момента никой нищо не работи по приемането на България в еврозоната, а служебният министър на финансите не може да поеме тази роля, тъй като президентът не е заявил публично, че иска приемането, а и все още няма работещо Народно събрание.

"Инфлацията не е причина, а следствие от политиките през годините. В момента тя е очаквана. Войната в Украйна повлия на енергийните цени в Европа. Ако трябва да критикуваме, ние имахме ресурс в енергетиката, за да смекчим удара“, добави Горанов.