Политическата класа неглижира проблема с войната по пътищата. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

"Намираме се в една спирала. Не се е променило нищо в обществените отношения, в нагласите и във всички сфери, които касаят пътната безопасност. Пътищата ни са все така лоши, недобре маркирани, с дупки, с места, където става аквапланинг. Законодателството ни също е неадекватно. Нямаме добре подготвени водачи. Санкционната политика на държавата е архаична. Нямаме камери, които да засичат скоростта. Тези проблеми съществуват от 10-15 години, но промяна няма. Политическата класа неглижира този проблем. Имаме някакви проблясъци, когато се случва някоя голяма катастрофа. Излизат и правят добри предложения, които обаче остават само в пространството, без да има национална политика, която да реши този въпрос“, обясни той.

"Държавната агенция по пътна безопасност беше създадена с добра идея, но не функционира правилно. С орязани правомощия е. Тя трябва да бъде обединяващо звено между всички институции и общини, трябва да е пряко подчинена на министър-председателя“, убеден е Владимир Тодоров.

Според Владимир Тодоров войната по пътищата е един от лесните проблеми, които могат да бъдат решени в рамките на 2-3-4 години, а България може да почерпи добри практики от други европейски страни.