Вече сто години македонските българи са подложени на обиди, на физическо насилие и психически тормоз. Това каза Владимир Перев, журналист и публицист, обявен за Будител на 2022-ра година в предаването "Това е България" на Радио "Фокус“ в отговор на въпроса докога българите ще живеят под страх в Македония? 

"Ние мислиме, че българската държава си води сметка за това, което става тука. Личната акция на президента Радев, ангажирането на самолет и пренасянето на момчето, на това невинно момче в болница в София, е огромна солидарност, която българската държава показва за пръв път от 100 години към македонските българи и която се активира в последните една, две, три години", заяви Перев.

"Имаше подпалване на клуба "Иван Михайлов“ в Битоля, имаше огнестрелна атака срещу клуба "Цар Борис ІІІ“ в Охрид. И сега какво трябва да очакваме? Трябва да очакваме да бъде убит някой тук", добави той.

"Този жест, който направи България към нас, е дългоочакваният жест, това са дългоочаквани жестове. Но вие, трябва да сте наясно, че това не се приема с добро око в Македония. Жестовете на България към Македония означават отваряне на нейния път към Европейския съюз но в Македония, има сили, които не искат да влизат в Европейския съюз".

Цоня СЪБЧЕВА