"Влязохме в коалицията с идеята за провеждането на диалог. Последните парламенти показаха, че липсата на диалог, омразата между политиците, невъзможността да се разберат се отразява върху хората и стандарта на живот! Всички виждаме увеличение на инфлацията! А относно това кой стои зад нас – аз не знам кой стои зад нас и не съм го срещал! Относно Димитър Илиев, той е председател на партия Сбор, една от партиите в коалицията!“.

Така отговори Владимир Николов, председател на "Партия на зелените“, част от коалиция "Заедно“, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Има подозрения, че сте я проект на президента Радев, я проект на икономически интереси на братя Илиеви, които са собственици на различни бизнеси, в това число и развлекателни, които ви финансират и така нататък. Можете ли да отговорите защо вие като партия и лично Вие влязохте в тази коалиция?“.

Николов заяви, че "Парния на зелените“ не е част от тези, които спират развитието на страната, спират магистрала "Струма“, искат от днес за утре да затворят ТЕЦ-овете! Той бе категоричен: "Ние сме за разумния баланс между природата и хората. Нашата идеология е много проста – ако няма природа, няма да има и хора. Но въпреки това ние трябва да постигнем баланса за икономическото развитие, за туризма и опазване на природата и природните ни богатства!“.

Николов обясни, че коалиция "Заедно“ се финансира от лични дарения на кандидатите за народни представители, както и от субсидията на "Партия на зелените“. Средствата са ограничени. По време на кампанията разчитат на лични срещи с хората.

Владимир Николов коментира и "зелената сделка“, като изрази мнение, че проблемът е настъпил тогава, когато сме нарекли "зеления преход“ сделка. Той продължи: "Типично по български криво го разбрахме! Тук става дума за постепенен и плавен преход към зелена икономика. Да се погрижим централите да не замърсяват, дали ще са със зеления водород или паро-газови генератори. Но на първо място преди ТЕЦ-овете са хората. Ние трябва да имаме ясна политика как ще се погрижим за тези хора, които работят там! Как ще развиваме енергетиката, при положение, че ресурсите ни май са ограничени? Как да развиваме ядрената енергетика? Да удължим живота на 5-и и 6-и блок, да построим 7-и и 8-и, защото цял свят признава, че атомната енергетика е най-чистата! В ПВУ има достатъчно време да положим всички усилия за научни разработки, за инвестиции, за да може да опазваме природата, тези централи да не замърсяват. Те вече са тръгнали в тази посока. При тях основният проблем е в сухото палене. Досега се правеше с мазут. Сега се вкарват технологии за газо-парово възпламеняване, да работят по-чисто и ефективно!“.

По отношение на борбата с инфлацията Николов изрази мнение, че налагането на таван на цените и на свръхпечалбите е краткосрочна мярка, по-важно е да се подпомага бизнеса, а контролните органи да си вършат добре и ефективно работата.

Според Николов България е малка държава и трябва да води балансирана външна политика. Войната в Украйна трябва да бъде прекратена с дипломатически средства и преговори, а за съжаление България е пропуснала шанса си да играе посредническа роля.

Беновска пусна на своя гост интервюто на Джеймс О’Брайън за БНР от 14.02.2023, след което попита: "Чухте ли това послание? Ще ви гледат кой ще го изпълни?!“. Владимир Николов отговори: "Всички сме на мнение, че съдебната реформа трябва да се направи, истинска съдебна реформа! Но такова вмешателство, някой да нарежда как да се случат нещата – ние сме суверенна държава! Затова Ви казах и преди малко, когато ме попитахте САЩ или Русия – ние сме България! Ние трябва да отстояваме нашите права и да защитаваме нашия народ! Иначе реформа трябва да направим, но не е проблем тук фигурата на главния прокурор, защото днес е един, а утре ще бъде друг. Трябва реформа, направена от експертите, от прокуратурата, от съда, всички на масата, да се видят проблемите и веднъж завинаги да се изчисти това нещо!“.