Програмата по грижата за украинските бежанци се провали, защото процесът през цялото време създаваше повече въпроси, отколкото да намира решения. Това заяви пред медиите народният представител на АБВ в ПГ "БСП за България“ Владимир Маринов, съобщиха от ПП АБВ. Той е категоричен, че оказаната помощ за украинците до момента не е никак малка – с подслон, храна, медицински грижи и спокойствие и допълнителни персонални претенции за битов лукс не бива да бъдат позволявани в България. Маринов определи като правилно решението за разселване на украинските бежанци във вътрешността на страната в държавни бази.

Народният представител обаче акцентира върху серия от потенциални проблеми, свързани с украинските граждани, като фактът, че до момента концентрацията им в конкретни територии до момента даваше възможност за контрол от българските власти – ситуация, която вече е променена. Разселването на украинските граждани във вътрешността прави контрола невъзможен, подчерта Маринов и припомни въпросите на АБВ още от самото начало.

"Знаем ли тези, близо 90 000 украински граждани кои са, откъде идват, с какво са дошли, какво превозват, всичко това, което внасят в страната ни, законно ли е, какъв е здравният им статус и как гарантираме сигурността на българските граждани“.

Държавата ни трябва да бъде с голяма доза много по-категорична в позицията си какво точно предлага на украинските граждани и да бъде безкомпромисна в спазването на наложените норми, каза в заключение Владимир Маринов.