Ако сравним с миналата година, хранителните продукти в основната потребителската кошница, са поскъпнали с 30%. Целият процес започна от средата на 2022 година. Ценовият шок е най-вече за млечните продукти. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

По думите му истерията с олиото е била през април и май, защото военният конфликт, е заплашил с недостиг на слънчоглед.

"Сега ситуацията е съвсем различна – имаме пълни складове. Нивата на цените ще се задържат или малко ще се повишат, но това много зависи от енергийния пазар. За момента не очаквам допълнително поскъпване. Може би малко около празниците ще има покачване, ако някой е решил да печели повече", допълни Иванов.

Мнението му е, че при това състояние на реколтата на зърно, би трябвало доста дълго време да не наблюдаваме повишаване на цената на хляба. И успокои, че няма опасност от продоволствена криза.

"Нека много добре се информираме за цените на едро и когато се отива да се направи покупка, да не се прави от нерегламентирани места", каза още Владимир Иванов.

Ева БРАНИМИРОВА