Броят на донорските ситуации през последните години намаляха заради COVID пандемията. Това обясни в предаването "Социална мрежа" д-р Димитър Илиев, зам.- изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция "Медицински надзор".

"Това вече отшумява и наша обща задача е да възстановим и да повишим културата на обществото по отношение на даряването на органи и работата на самите колеги. Обучаваме колегите как да идентифицират донора, как да установят настъпването на мозъчна смърт", обясни д-р Илиев.

"Усилено се работи и в насоката, близките на починалия човек да бъдат убедени, че с неговите органи могат да бъдат спасени до осем човека", уточни той.

"Намалява процента на хората, които отказват да дадат органите. Намалява и броят на отказите. Работим с министерството на образованието по въпроса. Ще се опитаме от следващата година да включим в учебната програма информация за донорството", обясни още д-р Илиев.

Когато темата се коментира в семейството, в училище, тогава донорските ситуации ще стават все повече. Засега в България няма кой да направи белодробна трансплантация в България.