Започнаха тържествата по случай 145-ата годишнина от Шипченската епопея, съобщиха от Областна администрация - Русе. Едно от събитията, който се организира и с подкрепата на Областната администрация в Русе, е провеждането на виртуална историческа изложба. Експозицията съдържа близо 100 графики, рисунки и илюстрации от фонда на габровската регионална библиотека "Априлов – Палаузов“. Повечето от материалите не са познати за широката общественост. Сред тях са някои от най-запомнящите се моменти от далечното ни минало и пътя към свободата. Онлайн посетителите ще могат да видят първия парад на българското опълчение, сцени от подписването на примирието в Одрин, картини от самите боеве, както и портрети на по-голяма част от пълководците.

"Приветствам начинанието и категорично подкрепям всяка подобна инициатива. Миналото трябва да се помни, историята не трябва да се забравя, а още по-малко да се изопачава“, коментира областният управител Анатоли Станев.

Tой е категоричен, че водещ приоритет за него и екипа му ще продължи да бъде съхраняването и предаването на българската памет.

Инициативата е организирана от Регионалната библиотека в Габрово и се провежда изцяло със съдействието на тамошната Областна администрация.