Aрх. Виолета Комитова, БВ пред Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10. 9. 2022 г. Защо е станала част от партията на Стефан Янев?

"Радвам се да Ви видя в политическия формат на Стефан Янев, защо станахте негов член и съмишленик?“

Виолета Комитова отговори, че е работила заедно със Стефан Янев в 3 служебни правителства и има лични впечатления от него. А те са, че той е изключително добре подготвен за тази работа и държи на националните интереси. Освен това българите са дали изключително висока оценка на Янев, той е бил най-одобрявания премиер. "И не на последно място – аз му вярвам твърде много и това, което говори, той ще го направи!

Може ли Стефан Янев да бъде най-добрият министър-председател на България?

"Ще си позволя да Ви пусна кратко видео от НДК, когато Стефан Янев учреди своята партия, беше на 19-ти юни 2022 г., в което видео чуйте как отговори на мой въпрос!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията след учредяването на "Български възход“:

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано!

 

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа!

 

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано!

 

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално!

 

Илиана Беновска: Здравейте!

 

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви!

 

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент?

 

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ...

 

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност?

 

Стефан Янев: Аз като личност съм готов!

Уважаема г-жо Комитова, вярвате ли на Стефан Янев, че ще бъде най-добрия министър-председател?“. Виолета Комитова отговори: "Да, дълбоко съм убедена в това! Той показа на българския народ, че е един много балансиран човек, че в същото време цял живот се е клел в българското знаме и е работил за българската държава! Не вярвам на тези години да се промени и да работи за нещо друго! И не на последно място – всички видяхме действията му като служебен премиер. Това не е моя оценка. Ние не сме възлагали на социологически агенции да ни оценяват рейтинга. Това беше оценката на обществото!“.

Какви цели си поставя "Български възход“?

"Кое е важното, което трябва да знаят хората, за онова, което "Български възход“ не само обещава, но и може да свърши в управлението на България? 

Комитова отговори, че няма да дава предизборни обещания, защото ѝ е омръзнало да слуша такива от партии с единствената надежда да имат някой депутат повече в парламента. И след това тези обещания не се спазват. "Ние смятаме, че трябва да преследваме дългосрочни цели, които няма да постигнат бързи ефекти и бързи предизборни резултати. Това е разликата между политиците и държавниците. Държавниците си поставят дългосрочни цели! А не като политиците, които днес обещават социални придобивки на едни, на други нещо друго. Това е работа на парче и не е свързано с дългосрочното развитие на българската държава!“.

"Има един американски сленг, наричат политиците "целувачи на бебета“, тоест обещавате всичко и след това не се случва!

Комитова отговори, че "Български възход“ не обещава нищо, а поставя средносрочни и дългосрочни цели. Тя продължи, че техните приоритети, свързани с демография, повече справедливост, морална оценка на техните хора – това са дългосрочни цели. Те не могат да бъдат постигнати в рамките на един мандат. "Обещаваме обаче, че ще защитаваме националните интереси във всеки един аспект. Затова за мен управлението на държавата е много лесно, когато управленските решения се пречупват през националния интерес и се вижда какво ще бъде последствието върху гражданите и бизнеса!“, категорична бе тя.

Газовата криза.

Комитова заяви, че решението на кабинета "Петков“ за газа е било политическо, а не държавническо. Ефектът върху гражданите и бизнеса е катастрофален.

Разделителните линии в българското общество.

А защо се наложи "Български възход“ да влезе в партньорство със Стефан Софиянски, Румен Петков, Румен Йончев и партията на покойния вече, за съжаление, Павел Чернев?“ 

От "Български възход“ не поставят разделителни линии, защото съзнават реалното състояние на обществото. За съжаление обществото ни е разделено на парчета от отделните партии. "Давам пример, политически лидер на партия Х иска да се хареса на Байдън – той отделя част от обществото, което симпатизира на Байдън. Друг лидер иска да се хареса на Путин – отделя друга група от обществото. Трети пък на Урсула фон дер Лайен и отделя друга група от обществото. Ние от "Български възход“ искаме да се харесаме на българските граждани! Това разделение не води до нищо добро. Щом се борим за националния интерес сме готови да работим с всички!“, категорична бе тя.

Комитова обясни, че като служебен министър се е борила срещу инженеринга, защото той оскъпява строежите многократно и харчи държавен ресурс безхаберно. За да се промени това е била необходима промяна в ЗОП. За тази цел е работила с ДБ. Тя още веднъж подчерта, че трябва да се обединяваме, когато става дума за националните ни интереси. Трябва да формулираме националния интерес и да го отстояваме!

Значението на малкия и среден бизнес.

След Вас чака своя ред Васил Велев, председател на АИКБ, вашата партия проведе среща с Асоциацията на работодателските организации, те ви изложиха своите приоритети. Г-н Янев на свой ред изложи част от вашите. Преди това имахте среща с "Брикел“, ТЕЦ-ът, който се свързва с Христо Ковачки. Какво означават за вас тези срещи? 

Не съм присъствала на тях, но има принципна позиция по отношение на бизнеса. Според нея у нас има подценяване на малкия и средния бизнес, които са най-големия работодател в държавата. Всъщност малкият и среден бизнес е фундамент на средната класа в обществото. Обществото ни ще стане развито и богато, когато имаме 80% средна класа, 10% много богати и 10% бедни. В момента това съотношение е много различно. Затова "Български възход“ поставя акцент върху подкрепа за малкия и среден бизнес. Без да се омаловажава големия бизнес разбира се.

Коя е Виолета Комитова?

Какво трябва да знаят хората за Вас, за да гласуват за Вас лично!

Завършила съм Математическата гимназия в Бургас през 1975 г., била съм национален състезател по математика, имам много награди и медали. След това се насочих към Архитектурния факултет и цял живот е съграждала материално богатство, като архитект. "Гражданите на Бургас трябва да знаят, че целия си житейски път съм извървяла чрез честна и почтена работа на два фронта – преподавател в УАСГ, където от 1992 г. съм доцент и в същото време, понеже заплатите на преподавателите са по-ниски, отколкото на някои секретарки в министерствата, съм издържала семейството си с частен бизнес, който е в областта на архитектурата и строителството. Така че познавам инвестиционния процес от А до Я и като министър показах, че търсех решение на всеки различен казус!“.

Казусът със спортната зала в Бургас.

Какво ще кажете за позицията на кмета на Бургас Димитър Николов, който изрази и с факти, и с числа каква е загубата за града, и финансова, и морална, с това, че се спря бургаската спортна зала от правителството на "Промяната“? 

Това е една пиар акция, може би от страна на кмета, защото фактическата ситуация е следната – залата е започната преди 10 години с инженеринг, с консорциум от 3 фирми. Първоначално има договор за 38 милиона, след това се правят промени, спортната зала вече е похарчила около 55 милиона и няма завършен продукт.

АМ "Струма“.

Как ще коментирате, че бившият екоминистър и вицепремиер Борислав Сандов спря в последния ден строителството на АМ "Струма“?



Комитова отговори, че не знае в детайли защо е било спряно, но всъщност строителството не е започвало никога, по-скоро става дума за оценката за ОВОС. Тя продължи, че доколкото е запозната с казуса като служебен министър, проектът за АМ "Струма“ е буксувал, защото е трябвало да се запишат консервационните цели, свързани с опазването на околната среда. Комитова още веднъж обаче подчерта, че не е запозната с документите и затова не може да коментира в дълбочина случая.

Затварянето на въглищните централи. "Зелената сделка“.

"Споменах, че ген. Янев се срещна с работещите в "Брикел“, който също беше спрян от Сандов, но Административния съд се произнесе в полза на това "Брикел“ да работи. Вие как се отнасяте към въпроса за това, че в България има около 300 000 заети във въглищната енергетика и така модерната "зелена сделка“, която става все по-демоде и всички държави отварят въглищните си централи, а ние затваряме нашите?“, попита Беновска. Комитова отговори: "Винаги съм имала едно и също мнение. "Зелената сделка“ си е "зелена сделка“, да, трябва да опазваме природата, да, трябва да използваме възобновяеми източници. Но когато трябва да избираме между хора, които ще останат на улицата и "зелената сделка“ – ние трябва да изберем първо хората, а след това природата! За да затворим едно предприятие е необходимо много време и трябва да сме осигурили инфраструктура, за да осигурим работа на хората! Не може да си изхвърля всички дрехи от гардероба, защото са демоде, и след това да тръгна гола по улиците да си търся дрехи!“.

Поддръжката на пътищата.

Искам да Ви помоля да вземете отношение и към проблемите на МРРБ. Поставих вчера на арх. Шишков въпроса за пътя Самоков-Мальовица и не само за него, а и за Самоков-София и други пътища, за които вероятно не трябва да чакаме черни забрадки, за да се положи черен асфалт! Представих и въпроса за ТОЛ системата, получих един много интересен отговор. Искам да го видите и да коментираме това ли са правомощията на министъра на регионалната политика и благоустройството!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на арх. Шишков от 8.09.2022 г.

Илиана Беновска: Г-н Шишков, трябва ли да чакаме нови жертви и ПТП-та, напоследък се обръща много внимание на това, за да обърнете внимание например за пътя, за който съм Ви сезирала аз – Мальовица-Самоков? Сезирала съм и шефа на АПИ Иво Иванов?

   И втори въпрос, какво става с превозвачите и техните молби второстепенните пътища да бъдат извадени от ТОЛ списъка и да не губят, сега не мога да съм точна, но от 2 до 4 хиляди евро?

 

Иван Шишков: Тъй като това не е по темата, мисля да не Ви отговоря! Обаче на официални питани, които имате, ще Ви отговорим официално. А иначе днес поканихме всички медии да говорим за нещо, което е изключително важно. Така че ще се въздържа от отговор, защото ще разводним темата с други теми. Знаете, че аз не бягам нито от журналисти, нито бягам от въпроси. Но по тази конкретика, още повече за втория въпрос, той е свързан и с комуникации с Министерството на транспорта. Моят колега, заместникът ми Захари Христов работи в тази посока. Но това, че са започнали разговори, не означава, че има новина в някаква посока. Така че и да искам, няма какво да Ви отговоря! За другия път, мисля, че разбрах, че имате сериозно наблюдение по въпроса и ще Ви отговоря! Още повече, след като сте сезирали и шефа на АПИ, най-вероятно и той ще Ви отговори!

 

Илиана Беновска: Говорите за пътя Самоков-Мальовица ли? Повдигна се вчера и въпроса за пътя София-Самоков и за други пътища, сега да не ги изреждам, но аз не Ви питам сега от частен интерес!

 

Иван Шишков: За всичко, което искате да отговорим, все пак трябва да направим предварителен анализ. Все пак Вие ни припомнихте, когато направихме представянето, за два месеца и че сме добре облечени, за което благодаря! И естествено, че важното, което трябва да свършим, са най-важните приоритетни неща, които не търпят никакво отлагане. За всичко, което е конкретно в други теми и освен това възлаганията на ремонтите са направени не от нас. Това означава, че ние трябва да проверим друг какво е възложил и с какви срокове го е възложил. Защото напомням, нито ремонтите за тази година на пътищата са възлагани от служебния кабинет, нито ремонтите за миналата година на пътищата бяха възложени от миналия служебен кабинет. Тоест тази конкретика за възлагането на ремонтите, за да мога да отговоря, трябва да проверя за всеки конкретен въпрос!

 

Илиана Беновска: И в тази връзка колко пъти да Ви каня да ми гостувате? Остават още 21 дни! Кога ще дойдете – тази събота, друга събота, друг ден? Кажете, кажете, питам Ви специално! А, значи така! Криете се!

 

Иван Шишков: Не се крия! Както виждате си говоря с Вас и с всички Ваши колеги! Илиана Беновска: Но по избрани от Вас теми!

"Много ми е симпатичен арх. Шишков, но той говори като "краля слънце“, като че летоброенето започна от него! Така ли трябва да се държи един министър на регионалното развитие по отношение на пътищата и ТОЛ таксите?

Mинистър Шишков не се държи по този начин. Поддръжката на пътищата е текущ процес, министърът влиза по средата на процес, който е започнал и просто трябва да го продължава и поддържа. В България има 20 000 километра републиканска пътна мрежа за която отговаря АПИ. Има и общински пътища. "В момента не мога да кажа кой е отговорен за поддръжката на конкретния път, но това, което направихме като служебно правителство през миналата година, въпреки всички възлагания, които заварихме от ПП ГЕРБ на стойност 1,5 милиарда, а осигурен бюджет от 300 милиона, говорихме публично на обществото, че нашите пътища изискват 1,5 милиарда за поддръжка и няма нужда да ги лъжем, че 300 милиона даваме на АПИ за поддръжка, тъй като в края на годината та на фирмите тази разлика се доплаща от излишъците в бюджета. Говорихме публично, обществото разбра, финансовият министър разбра и това вече е заложено в бюджета. Ние, всички български граждани, трябва да знаем, че трябва да осигуряваме 1,5 милиарда за поддръжката на републиканската пътна мрежа. Оттук нататък обаче трябва да извършваме проверки какви документи се изготвят, дали всичко, което е отчетено като вложено като труд и материали е на пътя, за да може да се изплащат тези пари към фирмите. Защото имаме един постоянен проблем, като болест е станало това нещо за обществото – постоянно даваме пари на едни и същи фирми да поддържат републиканската пътна мрежа и постоянно гражданите са недоволни! Това нещо трябва да се промени!“. Така завърши разговорът между Виолета Комитова и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 10.09.2022 г.