Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино. Има обаче лоша новина за тези, които го обичат.  Оказва се, че и то вече се продава по-скъпо в магазините у нас. И това ще трябва да понесем, но производителите все пак уверяват, че правят всичко възможно повишението да не е драстично и да не се стига до невъзможни цени.

Лозята отдавна са пусти, гроздето отдавна е обрано и виното вече се пие, обилно на места. Цената му обаче тази година ще бъде по-висока в сравнение с миналата и това е така заради поскъпването на отделните суровини. Но, добрата новина е, че България подобрява значително показателите си в износа към други страни.

"Не виждам как бихме могли да не повишим цените на крайният продукт на виното по рафтовете, тъй като последната година особено, и цените на труда отидоха нагоре. Но най-нагоре отидоха цените на горивата, а те са необходими за тракторите, за транспорта на готовата продукция. Електроенергията, бутилките се повишиха двойно, всички консумативи скочиха и няма как да не се повиши цената на виното", твърди Никола Зикатанов, собственик на винарска изба, предаде NOVA.