Не сме безсилни и правим всякакви опити да променим нещо. Но така ни подредиха избирателите - ако бяхме повече в парламента, нещата щяха да са различни. Сглобката доста скърца, на моменти се разглобява, после се сглобява и такова управление българските граждани скоро ще отхвърлят категорично, защото то не дава перспектива за държавата - това коментира Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС, депутат от "БСП за България".

Този модел на отношение, който виждаме в т. нар. сглобка, неизбежно се пренася като модел на поведение за всичко, каза Вигенин и добави:

"Когато системно се нарушават Конституцията, законите, собствения си правилник, това е сигнал към всички останали. И към органите на местно самоуправление, към самите граждани. Как ще изискваш хората да спазват закона, след като председателят на НС персонално и неговите заместници от сглобката нарушават ежедневно правилника."

На цялата тази низост, на която бяхме свидели вчера, се опитахме да зададем някакъв позитивен тон, който е бил разбран, коментира Вигенин пред националната телевизия напрежението в парламента:

"Ние като партия се чувстваме много неудобно да участваме във всичко това. Защо трябваше да се стига до това? Мисля, че имаше доста по-интелигентни начини да се реши този въпрос. Както за много други неща, решиха да го правят силово. Виждате кой е главният участник, той задава тона, но явно така ще трябва да функционираме."

Според него, на фона на цялата неразбория, очевидно сигналът е бил да се претупат т. нар. малки бюджети. Той изрази мнение, че уж трябваше да се блокира работата на парламента, но някак си той продължаваше да работи, макар и по един доста ненормален начин.

Кристиан Вигенин коментира още, че български политик е спрял интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова по БНР.