Стабилизиране на България и изпълнение на ясни политически приоритети, от които държавата има нужда, е възможно само с експертен кабинет с много ясно разписани програма, цели и срокове. Това заяви в ефира на NOVA зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. "Като казвам експерти, не говорим за политически лица", подчерта той.

Вигенин поведе листата на партията за евроизборите. Решението беше взето на пленум на столетницата в събота. "Амбицията на БСП е да покажем, че различна политика е възможна, че евродепутатите могат да отстояват достойнството на България с риск да не се харесат на основната позиция в Брюксел. Всичко това обаче трябва да е базирано на ясни принципи. Тук е и големият проблем", каза Вигенин.

По думите му преди пет години всички членове на столетницата са се борили да защитят мястото на Елена Йончева в Европейския парламент. "Сега тя кацна на коляното на Пеевски. Това за нас наистина е необяснимо", посочи зам.-председателят на БСП. Според него "едва ли има човек, който преди 5 години е гласувал за нея, а сега да не съжалява за избора си". Вигенин е категоричен, че Елена Йончева е направила грешен избор, кандидатирайки се от листите на ДПС.

"Жалко е, че хора, които можеха да са сериозна част от една истинска лява алтернатива, прецениха, че техният път е другаде. Голяма част от тях демонстрират учудваща политическа шавливост", каза още социалистът, като подчерта политическата биография на Ваня Григорова.

Кристиан Вигенин коментира и мнозинството, с чиито гласове беше свален председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Тук нямаше коалиция, която да е някаква форма на трайно политическо взаимодействие. Имаше коалиция от политически формации, на които им омръзна от злоупотреба с правилника на НС", посочи депутатът.