Видният български историк и изкуствовед Мария Овчарова навършва днес 90 г. Тя първа показва човешката страна на ужасната драма в Ястребино през 1943 г. Това съобщи за медиите нейният син проф. Николай Овчаров.

Агенция "Фокус“ публикува пълния текст на съобщението:

Днес, 3 януари 2023 г., известната изследователка на най-новата история д-р Мария Овчарова закръгля достолепните 9 десетилетия. Тя е съпруга та покойния доайен на българската археология проф. Димитър Овчаров и майка на друг археолог – проф. Николай Овчаров. Автор е на множество изследвания, посветени на видни личности от периода между двете световни войни през миналия век като художника и мъдрец Илия Бешков, Александър Добринов, Борис Шивачев, Якоб Алтмайер и др.

Голямо място в дейността на Мария Овчарова заема работата й с известния художник и дисидент Тодор Цонев. Както е известно, той е един от малцината интелектуалци преди 1989 г., който си позволява публично да осмива в стотици карикатури самия диктатор Тодор Живков. За което те с Мария Овчарова имат доста проблеми с тогавашната власт.

Закономерно на бял свят се появяват десетки книги и стотици статии на Мария Овчарова. Те маркират развитието на научните й интереси, като сред тях блести фундаменталният труд "Илия Бешков, художник-гражданин“. След него излизат от печат "Бешков и Алтмайер“, "Тоталитаризмът в карикатурите на Тодор Цонев“, "Ботев, Левски и художниците сатирици“ и други. А в периода 1990-1999 г. с Тодор Цонев правят упорито и на добра воля вестник "Сатира“, като издават цели 108 броя.

Освен научните приноси, Мария Овчарова издава и десетки разкази. Връх в писателското й поприще е излезлият през 1978 г. сборник "Запустялата къща“ и особено прекрасният разказ "Пролетта дойде, а още е студено“. В него тя ясно посочва все по-очертаващите се недъзи на т. нар. социалистическо общество.

През последните месеци се разгоря един скандал, в който е замесено и името на Мария Овчарова. Той е свързан с тема, която тя разработваше през 60-те години на миналия век – разстрела без съд и присъда на 20 декември 1943 г. на неколцина ятаци на партизани в с. Ястребино, Търговищко, сред които и шест невръстни деца. Благодарение на нейните неимоверни усилия тогава там е направен скромен музей, а през 1969 г. е публикувана и книжката й "Ястребино“.

По време на социализма комунистите бяха превърнали трагичната съдба на шестте деца в пропаганден лозунг. Сега пък се наблюдава обратното, което личи от излязлата през 2021 г. книга на непознатата пловдивска учителка Надежда Любенова "Кой уби ястребинчетата?“. В нея тя развива тезата, че българските войници били неспособни на подобно зверство, а децата били убити от самите партизани, защото случайно открили скривалището им и можело да ги издадат. Любенова обвинява Овчарова в некомпетеност и едва ли не в "слагачество" пред комунистическата власт.

Всъщност Мария Овчарова първа показва чисто човешката страна на тази невероятна драма, прочистена от идеология и всякакви страсти. И това е особено важно днес, когато страната ни за пореден път е раздирана от тежки противоречия и политическо противопоставяне. За това е много важно да се познава историята и Мария Овчарова прави именно това, когато ни показва истината за станалите събития.

Дано земният й път е по-дълъг!