"Името на епископ Йосип Щросмайер е завинаги записано в олтара на българските будители. Той е личност, която принадлежи на световната култура и духовност.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства събралите се в катедралата "Св. Петър“ в хърватския град Джаково за традиционното честване на Деня на народните будители. Йотова е в Хърватия по покана на Националната общност на българите там, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Хърватският духовник, възрожденски деец и благодетел Йосип Юрай Щросмайер финансира издаването на сборника на братя Миладинови "Български народни песни“. Днес оригиналът се съхранява в музея "Йосип Юрай Щросмайер“ и делегацията, водена от вицепрезидента Йотова, имаше възможността да се докосне до него.

"Началото на Българското възраждане започва от една малка книжка на хилендарския монах Паисий. Преди своята свобода чрез своите просветители и духовници България извоюва своята църковна независимост. В Българското възраждане участват и велики личности от цяла Европа. Днес нашата почит е за архиепископ Щросмайер и неговата поддръжка за независима българска църква“, изтъкна в приветствието си Йотова. "Благодарение на епископ Щросмайер през 1861 г. се издава сборникът на братя Миладинови "Български народни песни“ – реликва за българския народ. Това не е само книга, а мощно оръжие за българско самосъзнание, българско самочувствие и българско самоопределение“, подчерта вицепрезидентът. Тя припомни, че хърватският духовник е подпомагал със стипендии млади българи, името му е сред дарителите на днешната Българска академия на науките.

В приветствието си Илияна Йотова изтъкна общото начало на българската и хърватската история, които започват със святото дело на братята Кирил и Методий. За тях е отредено специално място в катедралата "Св  Петър“. "Многобройни са паметниците на глаголица в България, на глаголица е и Светото писание на Хърватия. Делото на Светите братя беше спасено от българския княз Борис, за да продължи чрез учениците им и да пребъде в наши дни. Тази история помним и предаваме на поколения“, посочи вицепрезидентът.

По-рано Илияна Йотова поднесе венец на гроба на архиепископ Щросмайер.

Благодарност да посрещне гости на такова високо ниво от България изрази архиепископът на Джаково – Осиечката архиепископия Джуро Хранич. Кметът на Джаково и областният управител също приветстваха вицепрезидента.