Единственият гарант за спазването на Конституцията е президентът Радев. Независимо от всички флуктуации, от всички нови кризи, които се забъркват всеки ден, президентската институция следва текстовете на Конституцията. В тази сложна ситуация президентът се стреми да бъде гарантът за честните избори в страната.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медии във Варна, където е гост на XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се провежда под нейния патронаж, съобщиха от Прессекретариата на Президентството.

"Авторите на поправките в Конституцията искаха да няма независим служебен кабинет повече, да не бъде той определян от президента. Искаха служебен кабинет, който да осигури влиянието на моментното мнозинство от предишния парламент по време на предизборната кампания и "нашето“ МВР да прави изборите. До вчера управлявалата "некоалиция“ обаче вече не е единна в интересите си, затова и започнаха престрелките, опитите за смяната на министри, политическата нестабилност и раждането на нови кризи, за които ние предупреждавахме от началото“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че пред България стоят сериозни предизвикателства, и припомни, че е единствената страна в Европейския съюз, която все още не е получила втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Илияна Йотова посочи и отговорността на служебния кабинет за предстоящия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона. "Това е голямо предизвикателство пред служебното правителство. От този доклад в голяма степен ще зависи и нашето бъдеще в сухопътния Шенген“, подчерта вицепрезидентът.

"На фона на разнопосочните данни за финансовото състояние на държавата, които предизвикват тревога, ние се занимаваме пореден ден с въпроса кой ще е външен министър. Това поражда въпроса защо точно в идните месеци е толкова важен външният министър. Какво се готви на изборите зад граница?“, запита риторично Йотова. Тя определи като приказка за наивници твърдението, че от избора на външен министър зависи външнополитическата ориентация на страната. "България много отдавна е определила своята ориентация и аз не виждам политическа сила или институция, на които да им минава през ума тя да бъде сменена“, посочи вицепрезидентът.

На въпрос дали е логично премиерът да бъде и външен министър, Йотова подчерта, че подобно решение ще означава, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация, без доверие между партиите.

Помолена за коментар на изказване на политически лидер, че "няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент“, вицепрезидентът отговори: Съветвам колегите от Народното събрание, от политическите партии, да мислят за това как да направим нормални, честни избори. България за първи път ще прави избори за Европейски парламент заедно с вот за Народно събрание. Това не е никак лесно.