Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в 191 Основно училище "Отец Паисий“ в село Железница, район Панчарево, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тази година училището отбелязва своя 150-годишен юбилей. "Честваме 300 години от рождението на вашия патрон и 260 години от написването на "История славянобългарска“ – една малка книжка, благодарение на която днес сме нация. Без книгата на хилендарския монах нямаше да ги има национално-освободителните борби, нямаше да постигнем освобождението“, заяви Илияна Йотова. Директорът на училището Савина Игнатова подари на вицепрезидента препис на "История славянобългарска“, направен от учениците. Йотова обеща той да бъде изложен в библиотеката на президентската институция.

"Учителството е синоним на отдаденост. Във ваши ръце е най-важната мисия – да изграждате личности, да бъдете здравият мост между невинната детска душа и големия свят“, обърна се вицепрезидентът към учителите и им благодари за професионализма и любовта към учениците. "Мисията ни на родители е да отгледаме достойни българи и да им дадем бъдеще. Можем да го постигнем само заедно с вас, уважаеми учители“, изтъкна Йотова. На учениците вицепрезидентът пожела успех по пътя на знанието.

Йотова разговаря с представители на обществения съвет на училището и с неговия колектив, запозна се с дейностите на Монтесори класна стая и с вътрешноучилищния проект "Храм на книгата“.