Българската интелигенция трябва да върне своето достойно място на публичната сцена, да се чува силно гласът ѝ. Днес тя сякаш се е примирила и ни е оставила на онези, които с особена натрапчивост от екраните и микрофоните заемат цялото ни лично и служебно пространство. Карат ни да потъваме в собствения си свят и да се отдаваме на апатията. Само интелигенцията със своя житейски опит, философия и талант може да ни спаси от клишетата, от чиято гравитация е трудно да се спасим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на представянето на книгата на Николай Дойнов "Относно: черната дупка в сърцата“, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Николай Дойнов е поет и писател, председател на Съюза на народните читалища.

Йотова посочи, че в периоди на кризи най-много страда културата, защото първо се режат средствата за нея. "Последствията от липсата на внимание и грижа за българската култура са дългосрочни. Трудно можем да възстановим онова, което ни прави българи и общество“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова ще подкрепи инициативата на Съюза на народните читалище за възстановяване на читалището в село Каравелово. "Пламъкът на читалищата, който гори силно като пламъка в кандилото, никога няма да бъде заменен от силата на неоновите лампи и на изкуствените отношения“, заяви тя.