Вицепрезидентът Илияна Йотова представя България на XVIII Среща на върха на Франкофонията, която се провежда на остров Джерба, Тунис. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът беше посрещната от президента на Тунис Каис Саид и генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо.

Темата на форума е "Свързаността в многообразието: дигитализацията, вектор за развитие и солидарност във франкофонското пространство“. България е член на Международната организация на Франкофонията от 31 години.

В рамките на форума Илияна Йотова обмени мнения по актуални въпроси с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с френския президент Еманюел Макрон и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Йотова разговаря и с Джан Сон Мин – секретар по стратегическо развитие в кабинета на президента на Република Корея.

По-рано вицепрезидентът посети българския павилион във франкофонското селище, създаден от Министерство на външните работи, Министерство на културата и Сдружението на общините. Страната ни е представена с характерни български продукти – розово масло, лавандула, мед. Голям интерес сред посетителите предизвикват дървени кирилски букви, с които всеки желаещ може да изпише своето име. На павилиона е представена и изложбата "България от птичи поглед“ на Държавния културен институт.

В утрешния ден Йотова ще участва в дискусии "Недоверието на гражданите“ и "Жените и младите хора – приоритетни цели на Франкофонията“.

В ръководената от вицепрезидента българска делегация участва и министърът на външните работи Николай Милков.