Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи участниците в първата творческа среща семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина, съобщиха от прессекретариата на президента. В София по идея на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина се събраха представители на 22 групи от 11 държави. Целта на срещата е обмяната на опит и създаването на контакти с български специалисти – хореографи, концертмайстори, корепетитори, музикални педагози.

В приветствието си вицепрезидентът отново постави въпроса за уреждането на статута на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина, за да може да бъдат по-лесни контактите и с българските институции и дейността й да бъде подпомагана от българската държава. "Присъствието на представители на три институции – президентство, Министерство на културата и Изпълнителна агенция за българите в чужбина, е знак за подкрепа от страна на българската държава“, изтъкна Йотова.

"Вие сте едно от най-красивите лица на България зад граница. Благодаря ви, че отстоявате и популяризирате българщината. Българското е нашият код, независимо в коя част на света живеем“, обърна се вицепрезидентът към участниците в срещата.