Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с премиера на Тунис Неджля Буден. В рамките на XVIII Среща на върха на Франкофонията на тунизийския остров Джерба Илияна Йотова и Неджля Буден обсъдиха общите за двете държави проблеми, основен от които е засилената емиграция на млади и образовани хора, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

България е една от първите държави, признали независимостта на Тунис. През 2021 г. бяха отбелязани 65 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. По програмата за развитие България е финансирала изграждането на детска градина в Тунис. Йотова и Буден изразиха надежда след формирането на редовно правителство в България да заработи смесената икономическа и търговска комисия между двете страни, чието последно заседание се е провело през 2010 г.

На срещата вицепрезидентът на България и премиерът на Тунис обсъдиха и последствията от продължаващата война в Украйна и породения от нея продоволствен недостиг. Тунис изпитва затруднения с вноса на зърнени култури.

Неджля Буден е не само първата жена, която заема поста министър-председател Тунис, а изобщо в страна от Арабския свят. Разговорът й с вицепрезидента Йотова продължи повече от предвиденото протоколно време.