"Бъдещето на Европа и еврозоната“ беше темата на лекцията на вицепремиера Атанас Пеканов, която той изнесе в рамките на четвъртия ден на Деветнадесетото издание на Младежкия икономически форум (МИФ) 2022, организирано от Студентския съвет на УНСС, съобщават от висшето учебно заведение.

"Университетът е сакралното място където ние се изграждаме като хора, където придобиваме знанията, които рамкират в общи линии живота ни напред. В университета капка по капка се гради бъдещата ви кариера, бъдещата ви експертиза и компетентност. Тук се гради науката и в частност икономическата наука, която дава решения на големите казуси и големите предизвикателства пред нас. Тя се гради както от най-известните икономисти, които публикуват във водещите научни журнали, така и от всеки малък въпрос на всеки един студент, който води до нови идеи, до нови изследователски въпроси, до нови тези и нови доказателства. Затова дискусиите, които правим тук рано или късно водят до решения и до това как изглежда нашия свят“, това каза на последния ден от форума вицепремиера Атанас Пеканов.

В хода на лекцията си Атанас Пеканов разясни структурата на Еврозоната, запозна присъстващите с историята на Икономическия и паричен съюз, Европейския механизъм за стабилност, фискалната рамка на Европейския съюз и нейните ограничения.

Вицепремиерът обърна внимание, че от години усилията са насочени към това общата валута да стане по-силна институционално и такива стъпки са предприети в последните две години – както приемането на Механизма за възстановяване и устойчивост, така и неконвенционалните мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) за засилване на общите отговори, вместо всяка страна да се оправя сама за себе си.

"За първи път в историята на Младежкия икономически форум имаме възможността в рамките на четири дни да се да се срещнем с изявени държавници, политици и бизнесмени, които да говорят пред студентската общност в Университета за национално и световно стопанство. Днешната тема е изключително интересна и актуална и вярвам, че ще породи ползотворна дискусия“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков.

"Най-естественото място за провеждането на такава лекция и то в рамките на Младежкия икономически форум е точно тук в УНСС, защото ние искаме да дадем възможност на нашите студенти да усетят как реално се случват нещата, а не само на теория. Затова през последните две седмици по различни поводи тук бяха двама президенти, двама вицепремиери, няколко министри и още доста

хора, които са много активни и с висока тежест в обществото и в бизнеса“, подчерта ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите в УНСС и председател на Синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС също приветства организаторите и участниците във форума и отбеляза, че това което се случва в ресора на вицепремиера Атанас Пеканов е "радост и за нас в системата на синдикатите на висшето образование и науката, следим много внимателно, защото отговаряте за една изключително надеждна, бъдеща устойчива дейност, която е добре развита в Плана за устойчиво развитие и възстановяване на нашата държава“.