Намираме се в трудна турбулентна геостратегическа среда, на този фон и въпреки натрупаните забавяния по отношение на европейските програми и Плана за възстановяване, страната ни се движи успешно, в сравнение с много други страни-членки.

В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет вече са осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове, припомни вицепремиерът Атанас Пеканов по време на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта "Албена“, съобщиха от пресцентъра на НСОРБ.

Той бе категоричен, че европейският ресурс е изключително важен, тъй като от една страна ще спомага българската икономика да наваксва изоставането в рамките на Европа, в същото време ще даде възможност публичните структури да могат да реагират на сериозни проблеми като превенцията и управлението на редица рискове - наводнения, свлачища, пожари, посочи Атанас Пеканов.

Продължават преговорите по новата програма за регионално развитие. В основната си част те са финализирани, подчерта вицепремиерът Пеканов, но към нея са интегрирани и плановете за справедлив преход. Новият политически контекст налага по-внимателно да бъдат договорени детайлите и демаркационните линии между приоритетите на Зелената сделка и гарантирането на енергийната независимост на страната.

Планът за възстановяване и устойчивост е насочен както към преодоляване на икономическите проблеми, в следствие на пандемията, но и към гарантиране на инвестиции за важни публични проекти. В период на "затягане на коланите“ публичните структури налагат много икономии и, обикновено, най-засегнати са планираните инвестиции, предвид техния дългосрочен хоризонт. ПВУ гарантира, че именно тези проекти няма да бъдат отлагани във времето.

Механизмът за възстановяване и устойчивост предвижда нов модел на работа и затова е важно всички заедно да търсим как най-добре проектите да бъдат реализирани, подчерта вицепремиерът Пеканов. Той обърна внимание на напредъка по процедурите, които най-пряко касаят общините и за които има висок обществен интерес. През ноември предстои да бъдат отворени поканите по първите от тях, свързани с енергийната ефективност на жилищни сгради и енергоспестяващо осветление.