Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще даде старт на строителството на жп участъка от Петърч до Драгоман, както и на строителството на системите за сигнализация и телекомуникации на участъка Волуяк - Драгоман, съобщиха от Министерство на транспорта.

Събитието ще се проведе на 20 януари 2023 г. (петък) в гр. Сливница, от 9.30 ч.

На церемонията ще присъстват заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев и генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов.

Проектът "Строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на жп участък Петърч - Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк - Драгоман“ е част от проекта "Модернизация на жп линия София - Драгоман - Сръбска граница, участък Волуяк - Драгоман“, който се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Програмата на вицепремиера Христо Алексиев предвижда в 11.30 ч., посещение в град Пирот, Сърбия, където ще се срещне с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич. Двамата министри ще обсъдят железопътната свързаност между двете страни, повишаване капацитета на железопътната инфраструктура за обслужване на повече товарни влакове и възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Сърбия.